De zorgverzekering in 2017
De plannen voor de zorgverzekering 2017 zijn met Prinsjesdag op 20 september door de overheid kenbaar gemaakt. De overheid bepaalt jaarlijks hoe de inhoud van de basisverzekering er uit komt te zien.
Wijzigingen zorgverzekering 2017
Hieronder staan de wijzigingen opgesomd die het kabinet bekend heeft gemaakt.
Basisverzekering 2017
De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Elk jaar verandert de inhoud van het basispakket doordat er vergoedingen uit gaan of bijkomen. Voor 2017 verandert het volgende:
Uitbreiding van het basispakket
- Fysiotherapiebehandelingen bij etalagebenen (2e fase)
In 2017 worden per jaar 37 behandelingen bij de fysiotherapeut vergoed. Bij etalagebenen in de 2e fase zijn de aderen in het been vernauwd en dit zorgt voor slagaderverkalking. Dit kan pijn veroorzaken bij het lopen. - Cosmetische behandelingen
Cosmetische behandelingen met medische noodzaak, zoals borstconstructie, ooglidcorrectie en besnijdenis worden in 2017 weer vergoed vanuit de basisverzekering. - Kortdurend verblijf in zorginstelling
Het ministerie streeft ernaar het eerstelijns verblijf in een zorginstelling te vergoeden door de zorgverzekeraars. Het gaat hier om de zorg en opvang van patiënten die vanwege medische redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen. - Tandvervanging tot 23 jaar
Op dit moment hebben jongeren tot 18 jaar recht op het vervangen van blijvende snij-en hoektanden met implantaten als deze volledig ontbreken. In 2017 wordt deze leeftijd verhoogd naar 23 jaar. De voorwaarde is wel dat het verlies of geheel ontbreken van de tand voor het 18e levensjaar in ontstaan.
Het voorstel voor het afschaffen van de werelddekking in de basisverzekering is voorlopig even van de baan vanwege kritiek uit de Tweede Kamer. Het kabinet heeft niet kunnen aantonen dat de wijziging de beoogde besparing zou opleveren. Zorgkosten die buiten Europa worden gemaakt blijven dus in 2017 vergoed worden door de basisverzekering.
Forse stijging zorgpremie
De premie van de basisverzekering stijgt volgend jaar opvallend hard, gemiddeld met 8%. Dat de zorgverzekeraars de premies verhogen komt doordat de zorg steeds duurder wordt. We worden steeds ouder en er zijn steeds meer mogelijkheden.
Bekijk hier het overzicht van alle basisverzekeringen gerangschikt op premie.
Aanvullende zorgverzekering 2017
De basisverzekering wordt bepaald door de overheid, maar de verzekeraars stellen zelf de aanvullende zorgverzekeringen samen. Zoals hierboven al staat vermeld maken de verzekeraars hun premies en dekkingen voor 2017 halverwege november bekend.
Vooral als je fysiotherapie of speciale medicijnen gebruikt is het verstandig om je huidige aanvullende zorgverzekering te vergelijken met de pakketten voor 2017. Ook als je zorgbehoefte is gewijzigd kan het voordelig zijn om de aanvullende zorgverzekering nogmaals te beoordelen.
Overstappen zorgverzekering 2017
De premies voor zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekeringen verschillen flink per aanbieder. In het premieoverzicht van ZorgKiezer.nl kun je hier vanaf halverwege november alle tarieven terugvinden. Je kunt dan een vergelijking maken en overstappen. Vóór 1 januari 2017 moet je je oude zorgverzekering hebben opgezegd. Je hebt dan nog tot 1 februari om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Lees hier verder over overstappen zorgverzekering.
Eigen risico 2017
Verwacht werd dat het eigen risico opnieuw zou stijgen, echter het verplichte eigen risico blijft volgend jaar 385 euro. De afgelopen jaren is het eigen risico elk jaar toegenomen. In 2016 is het eigen risico met 10 euro verhoogd naar 385 euro.
Er zijn plannen van Minister Edith Schippers van VWS om het verplicht eigen risico uiteindelijk te verhogen naar 500, maar dat zal niet op korte termijn gebeuren.
Vergoedingen 2017
Bij het uitzoeken van een zorgverzekering is het belangrijk om te weten wat er vergoedt wordt door de zorgverzekeraar. Op onze vergoedingenpagina’s vind je alle vergoedingen voor onder andere de tandarts, fysiotherapie, orthodontie en pedicure. Je kunt zo per zorgverzekeraar de dekking vergelijken.
Bron: Zorgkiezer